Een training, gezellig!!!

Herken je het volgende:

Je werkgever stuurt je naar een training. Vol goede moed reis je die dag naar een mooie locatie. Heerlijk zo’n dagje vrij van het werk! Je komt de zaal binnen. Je begroet de trainer en de mededeelnemers en gaat zitten achter een van de tafels, die uiteraard in een U-vorm zijn opgezet. Lekker veilig. Kop koffie, koekje erbij en gaan. De trainer deelt veel kennis en stelt af en toe wat vragen. Dan ga je in groepjes uit elkaar om een oefening te doen.

Het is al weer 12 uur. Tijd voor een heerlijke lunch. Gezellige dag zo. Nog even wandelen. Na de lunch start je vol goede moed maar de after diner dip kun je niet vermijden. Gelukkig is de trainer hard aan het werk 😀.

Aan het eind van de dag ga je naar huis. Het was een leuke dag, zeker wat geleerd en bovendien een heerlijk dagje vrij.. De volgende dag ga je weer aan het werk, je deelt even met collega’s hoe de dag is verlopen en alles gaat weer verder zoals het was..

Herkenbaar? Het lijkt wat aangezet maar dit is wel hoe trainingen vaak verlopen. Ooh ja, en de werkgever ontvangt nog een dikke factuur maar hij heeft wel geïnvesteerd in de ontwikkeling van zijn medewerker(s). Zonde!

Waarom zonde? Vaak is de trigger bij de medewerker niet groot genoeg en dan is het leereffect zeer minimaal. Van belang is dat je met je medewerker om tafel gaat om samen te bespreken waar hij/zij behoefte aan heeft en wat jij ziet. Een ontwikkelgesprek dus. Een training die je dan volgt moet daarop aansluiten. Dan is er een trigger en voorkom je een gezellige dag. Tuurlijk sfeer is belangrijk maar je wilt toch ook dat die factuur iets oplevert.

En die U-opstelling?? Ik werk daar nooit mee. Het creëert afstand en is veilig. Het werken met stoelen in een kring zorgt voor een actievere leerhouding. Bovendien kun je theorie ook interactief brengen door deelnemers te laten ervaren en te laten reflecteren. Dan is die factuur ook echt wat waard geweest!

#training #coaching #bevlogen