Hoe gaat het met je? Ja goed.. druk!

Afgelopen week heb ik een aantal nieuwjaarsrecepties bezocht. Altijd goed om je gezicht te laten zien, je netwerk te onderhouden en nieuwe contacten op te doen. Toch voelen gesprekken regelmatig wat geforceerd. Een beetje zoals bovenstaande foto. Het was de bedoeling dat ik naar beneden sprong zodat de energie ervan af spatte haha! Niet helemaal gelukt vind ik zelf. Toch heb ik deze foto bewaard omdat hij symbool staat voor iets wat ik veel bij netwerken zie gebeuren, geforceerd en oppervlakkig contact.  

“Hoe is het met je? Ja goed, druk!” Dit is het standaard antwoord wat je meestal krijgt. En vervolgens volgt er vaak nog een succesverhaal. Wat je vrijwel nooit hoort is: “ja redelijk, ik vind het lastig om nieuwe klanten te vinden”, of “niet zo goed, ik loop mijzelf voorbij en dat vind ik verrekte lastig “. Zomaar 2 antwoorden die je ook terug zou kunnen krijgen.
Deze antwoorden laten kwetsbaarheid zien. Toch hoor en zie ik dat niet vaak gebeuren. Niet dat je altijd je ziel en zaligheid op tafel hoeft te gooien maar blijkbaar is het iets heel spannends om te doen. Is er dan een ego wat in de weg zit? Faal je dan? Natuurlijk niet maar blijkbaar is het toch een brug te ver voor veel mensen en kiezen we dan voor toneelspel terwijl het je onwijs veel kan brengen. Vanuit mijn werk weet ik inmiddels: “Niets is wat het lijkt”. 

Tijdens één van de bijeenkomsten raakte ik wel in een diepgaand gesprek met twee ondernemers. Wij spraken over onze worstelingen als ondernemend mens. Een prachtig gesprek wat over en weer respect heeft opgeleverd, tips (want je gaat met elkaar meedenken) en een stuk zelfreflectie. 

Één van de ondernemers zei tijdens dit gesprek: “. Jij hebt natuurlijk geen last van dit soort worstelingen. Jij bent een coach! Die weten hoe ze daar mee moeten omgaan.” Tja… vanuit mijn vakgebied help ik anderen zichzelf te ontwikkelen maar ook ik ben geen robot. Zoals een oud docent uit de coachopleiding ooit tegen mij zei: “iedereen heeft soms recht op een kutleven”.  Herken je bovenstaand verhaal? Reageer in de comments met jouw ervaringen.