Kunnen drijfveren veranderen?

Een aanbieder van gedragstesten adverteert hier nu veelvuldig mee op de radio. De indruk in de spot wordt bij mij gewekt dat de Corona crisis ervoor zorgt dat je anders gedreven wordt. Uiteraard moet je de test doen om te zien hoe dat voor jou is. Ik snap overigens heel goed dat dit bedrijf hier in de huidige tijd mee adverteert.

Tegelijkertijd riep het bij mij ook irritatie op. Veel van deze testen zijn in mijn ervaring te veel momentopnames en raken dan te weinig de diepere kern van wie je echt bent. Want als je weet wat je natuurlijke drijfveren, talenten en kwaliteiten zijn maak je veel duurzamere keuzes. Keuzes die echt bij je passen. Je wordt dan productiever, effectiever, meld je minder snel ziek en gaat met veel meer plezier en energie aan het werk, het verbetert samenwerkingen in organisaties etc.. Kortom, de juiste man/vrouw op de juiste plek! Wordt je thuis ook een stuk gezelliger van😉.

Nu denk je misschien: “Nou johan, nu ga je natuurlijk je eigen persoonlijkheidsscan promoten”. Zou ik natuurlijk kunnen doen maar dat sla ik even over. Ik zou gewoon graag willen dat er bij ontwikkeling van mensen minder gekeken wordt naar de korte termijn en veel meer focus wordt gelegd op de lange termijn. Het streven om meer mensen “bevlogen” werk te laten doen. 1 op de 4 nederlanders doet bevlogen werk. Als we daar nu eens 2 op de 4 van kunnen maken dan zijn we pas echt op de goede weg. En ja.. ik heb ook een visie welke middelen daar wel of niet bij passen. En ja… in deze tijd moet je soms ook keuzes maken die niet altijd direct bij je passen maar zorgen voor noodzakelijk inkomen. Voor de korte termijn heel begrijpelijk maar voor de lange termijn is meer nodig. Dan werk je pas echt aan duurzaam (werk)geluk gebaseerd op je natuurlijke drijfveren, talenten en kwaliteiten!