Online trainen: Wat is heel tof? Wat werkt niet of heeft extra aandacht nodig?

Online leren zit enorm in de lift! Dat mag duidelijk zijn. Half maart was mijn agenda ineens leeg en nu is deze al weer voor een deel gevuld. Ineens ging het heel snel. Leren werken met de online applicaties die er zijn, programma’s ombouwen, gewoon doen, ervaren en weer aanpassen. Soms heel tevreden en soms ook totaal nog niet. Daarom vraag ik constant feedback van de deelnemers. 

Inmiddels zijn we 1,5 maand verder. Tijd voor een korte evaluatie. Wat is er tof aan online trainen en coachen? En zijn er dingen die minder tof zijn of niet werken? En wat werkt beter? Online of Offline? Of is er geen verschil? Zo kijk ik er naar:

Wat is tof?

 • Laten we eens beginnen bij de reistijd. Die winst is enorm. Geen last van files en vertraagd openbaar vervoer. Heerlijk! Ik maak meer kilometers op de fiets dan met de auto 😁. Voor de deelnemers geldt uiteraard hetzelfde. 
 • Je kunt flexibeler omgaan met het tijdstip van de training, juist doordat je geen reistijd hebt. 
 • Iedereen is gefocust tijdens de training omdat je naar het scherm moet kijken om alles mee te krijgen. 
 • Mits je de goede applicatie gebruikt kun je mensen nog steeds in groepjes laten werken net als tijdens face to face trainingen. 1 druk op de knop en je maakt groepjes die in een aparte virtuele ruimte met elkaar kunnen werken aan een opdracht. Als trainer kun je overal meekijken en meepraten. Heel tof!
 • Rollenspellen zijn goed te doen! Diegene waar je een rollenspel mee doet houd zijn scherm aan. De andere deelnemers zetten hun scherm uit. Je hebt dan echt het idee dat je 1 op 1 bent. En toch kan iedereen meekijken. 
 • Je kunt op speelse manieren aan de slag. Zoals met een Whiteboard of via de Chat of door je scherm te delen. Op het Whiteboard evalueer ik de sessie. Iedereen kan meelezen wat er op het bord word geschreven. Dat geeft direct gelegenheid voor een goede nabespreking. De chat is bijvoorbeeld handig als je de reacties van deelnemers snel in beeld wilt hebben. Vervolgens kun je daar weer op inspelen door vragen te stellen aan de deelnemers. 
 • Je kunt ook met een fysieke flip-over blijven werken. Mits je goed en duidelijk schrijft zodat het voor de deelnemers goed zichtbaar is. 

Kortom een online trainen is echt wel tof! Maar… er zijn ook dingen die minder tof zijn of die extra aandacht nodig hebben. 

Minder tof of extra aandacht

 • Online trainen en coachen is zowel voor de deelnemer als de trainer/coach veel intensiever doordat je constant naar je scherm moet kijken. Mijn ervaring is inmiddels dat een sessie van 2 tot maximaal 2,5 uur lang genoeg is. Daarna wordt het lastiger om de spanningsboog goed te houden. Bouw daarom korte 10 minuten pauzes in (1 tot 2).
 • Bouw als trainer en coach voor jezelf op een dag dat je online traint en coach voldoende ontspanning in. Ik wandel bijvoorbeeld tussendoor. Lijkt misschien een dooddoener maar erg belangrijk om scherp te blijven. 
 • Als trainer/coach vind ik het lastiger te zien hoe iedereen in de wedstrijd zit (non-verbale communicatie). Dat kan zeker. Dat vraag extra focus van de trainer/coach. Dan moet de groep niet te groot zijn. 6 tot 9 deelnemers is goed te doen. Daarboven wordt het lastiger. Bij 12 deelnemers ligt mijn grens. 
 • Wat ik mis bij online training is vooral het gevoel van de groepsdynamiek. Als iedereen in dezelfde ruimte aanwezig is voel ik de sfeer veel beter aan. Dat vind ik online nog lastig. Dat is misschien ook nog wennen. 
 • Veel van mijn werkvormen doen deelnemers met grondplaten. Zo ben je heel actief bezig. Nu doe je dat toch veelal zittend. Juist doordat je in beweging bent in een ruimte creëert je extra energie. Een groot voordeel van face to face trainingen. 
 • Het is belangrijk als trainer en coach dat je duidelijk regels afspreekt als het gaat om hoe iemand kenbaar maakt dat hij/zij iets wil zeggen, hoe we discussieren. Mijn ervaring is dat als iedereen het geluid aan laat staan achtergrondgeluiden de sessie kunnen verstoren. Als je van te voren goede afspraken maakt (korte instructie) kun je heel effectief trainen en kan iedereen voldoende inbreng hebben. 

Kortom online trainen en coachen werkt prima, kan heel interactief en ook effectief zijn maar er zijn dus ook dingen die minder tof zijn. Is het beter dan offline trainen? Ik denk niet dat je kunt spreken van beter of slechter. Ik zie online het als een hele waardevolle aanvulling op face tot face trainingen en coachsessies. Deze periode maakt dat je voor de toekomst heel kritisch kunt kijken naar de inrichting van je programma’s. Je hoeft niet altijd bij elkaar te komen om effectief te trainen en coachen. Deze 2 vormen kunnen heel goed naast worden ingezet.  

#training #coaching #online