Voor leiderschap hoef je geen leider te zijn!

Best een gekke titel. Lees hem nog eens: Dus je hoeft geen leider te zijn om leiderschap te tonen? Klopt! Ik zal uitleggen waarom ik dat denk:

Definitie leiderschap

In mijn trainingen vraag ik deelnemers vaak naar hun definitie van leiderschap. Ik krijg dan het volgende terug: iemand die anderen op sleeptouw neemt, die beslissingen durft te nemen, die hard durft te zijn, iemand die staat voor zijn mensen, iemand die anderen coacht het beste uit zichzelf te halen, iemand met de vaardigheid om anderen te sturen op het behalen van doelen, iemand die de taken verdeelt etc. Daarna vraag ik of iedereen een leider zou kunnen zijn. Vaak is het antwoord dat dit in je moet zitten. Daarna vraag ik wat de definitie is van Persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap

Dan hoor ik het volgende: zelf je keuzes maken, doen wat jij wil, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes, denken in mogelijkheden en kansen en het regisseren van je eigen leven. Daarna stel ik de vraag nogmaals: Kan iedereen dan een leider zijn? Bij leiderschap wordt vaak gedacht aan leiden in de zin van anderen aansturen. Maar als je leiderschap benadert vanuit het persoonlijke vlak is het iets wat iedereen kan. Tenminste.. als je dat wilt.

We nemen de hele dag door beslissingen

Kijk eens naar een willekeurig gezin. Laten we zeggen: man/vrouw met 2 kinderen (lekker stereotype). Heb je er weleens over nagedacht hoeveel beslissingen er dagelijks in een gezin worden genomen? Denk alleen maar eens aan het plannen van school, sport, familiebezoeken, aanschaffen van zaken, boodschappen, klussen etc.. Of het allemaal effectieve beslissingen zijn is een ander verhaal maar we doen het wel!

Wat hebben Stephen Covey en Mark Mansen daarmee te maken?

Stephen Covey schreef er een geweldig boek over: “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap”. Wereldwijd het beste verkochte zelfmanagement boek. Een boek wat al meer dan 30 jaar bestaat! In 2016 schreef Mark Manson het boek “Not giving a Fuck, de tegendraadse aanpak voor een goed leven”. In dit boek worden je tekortkomingen en tegenslagen centraal gezet om vanuit daar te groeien. In zijn boek verwoord Mark leiderschap op een supermooie manier:

We hebben niet altijd controle (schuld) over wat ons overkomt maar wel hoe we er mee omgaan, hoe we het interpreteren en dus hoe we daar dan op reageren. Je hebt altijd een keuze!

Beide boeken inspireren mij in het opzetten van mijn trainingen en coachtrajecten.

Werken aan leiderschap voor iedereen bereikbaar

Omdat ik vind dat het werken aan je eigen leiderschap voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar moet zijn ben ik druk bezig met de ontwikkeling van online modules. Zo kun je in je eigen tempo gaan werken aan je eigen ontwikkeling.

Waar ligt jouw behoefte?

Voor de ontwikkeling van jouw leiderschap ben ik benieuwd naar jouw behoefte(s). Stel dat je een leiderschapstraject zou volgen: wat doe je dan anders na het volgen van dat traject? Reageer in de comments met je input. Koffiedrinken kan uiteraard ook!

#bevlogen #leiderschap #coaching #training